De geschiedenis van chips

Chips, bij toeval ontdekt
In 1853 bakte de Amerikaanse kok George Crum bij toeval de allereerste chips in het Moon’s Lake House Hotel in Saratoga Springs in Amerika. Dat ging zo: een gast vond zijn gebakken aardappels te dik en stuurde ze steeds weer terug naar de keuken. Om daar een eind aan te maken besloot Crum de aardappels zó dun te snijden dat je ze niet meer met een vork kon eten. Tot Crum’s verbazing was de gast helemaal enthousiast over zijn gebakken aardappelschijfjes. Al snel bleken meer mensen deze ‘potato chips’ lekker te vinden en kregen ze onder de naam ‘Saratoga Chips’ een vaste plek op de menukaart.

Frank Smith laat Europa met chips kennismaken
Aan het begin van de twintigste eeuw introduceert Frank Smith chips in Europa. Samen met zijn vrouw emigreerde hij van Amerika naar Engeland waar hij een chipsfabriek startte. De Engelsen vonden zijn chips zo lekker dat de fabriek al binnen een jaar te klein was om aan de grote vraag van de Engelsen te kunnen voldoen.

Boer Kistenmaker haalt chips naar Nederland
Je kunt het je haast niet voorstellen, maar eind jaren ‘50 heeft nog bijna niemand in Nederland van chips gehoord, laat staan ze gegeten. Daar komt verandering in als een groep Nederlandse aardappeltelers uit Broek op Langedijk op zoek gaat naar een manier om nog meer aardappelen te verkopen. Het is uiteindelijk boer Gerrit Kistenmaker die van de Britse chipsverkoper Frank Smith leert hoe hij chips moet maken. Samen richten ze in 1958 onder de naam Smiths de eerste Nederlandse chipsfabriek in Broek op Langedijk op.

Lay’s, Smiths en PepsiCo
In 1992 wordt Smiths Food Group B.V. onderdeel van de PepsiCo B.V. (zie voor meer informatie www.pepsico.nl). Om een onderscheid te maken tussen de aardappelchips en de andere zoutjes krijgen de chips in 2001 een nieuwe naam: Lay’s. Alle andere zoutjes met unieke vormpjes zoals Bugles, Wokkels en Hamka’s blijven bestaan onder de merknaam Smiths.

Lay’s / Smiths Timeline
1958 Oprichting Smiths Food Group B.V. en start productie Smiths Chips
1964 Start productie “Zoutjes”
1992 Smiths Food Group overname door PepsiCo Groep
1995 Smiths Flippo’s actie groot succes
2001 Aardappelchips gaan verder onder de merknaam Lay’s en zoutjes onder de merknaam Smiths.
2010 Maak de Smaak actie groot succes