Lay's en het milieu

We leggen de lat hoog
PepsiCo is zeer begaan met het milieu en wil op een verantwoorde manier omgaan met natuurlijke hulpbronnen. De wereldwijde doelstelling van PepsiCo is om in 10 jaar tijd 20% minder water, 20% minder elektriciteit en 25% minder gas te gaan verbruiken. Deze periode van 10 jaar eindigt in 2015. Voor Europa, en daarmee ook de chipsfabriek in Broek op Langedijk, hebben we de lat zelfs nog hoger gelegd. Het streven is om daar 50% waterbesparing en 25% energiebesparing (elektra + gas) te realiseren.

Besparing van miljoenen liters water per jaar
In 2003 is in Broek op Langedijk een groot project om water te besparen uitgevoerd waardoor het watergebruik met vele miljoenen liters per jaar is afgenomen. Hierdoor is Broek op Langedijk een van de meest waterefficiënte chipsfabrieken ter wereld. Maar ondanks deze enorme besparing gaan we ook hier nog 50% water besparen. Een flinke maar haalbare uitdaging.

Terugwinning biogas eigen waterzuiveringsinstallatie
Ook op energiegebied wordt hard gewerkt om de doelstellingen te halen. Zo hebben we bijvoorbeeld een eigen waterzuivering die biogas produceert. Door dit biogas nuttig te gebruiken voorziet de zuivering zichzelf van energie en warmte, waardoor we minder energie uit andere bronnen nodig hebben. Dit is echter nog niet genoeg om onze ambitieuze milieudoelstellingen te halen. Daarvoor zullen we ook moeten onderzoeken of het mogelijk is om energie terug te winnen uit de damp die vrijkomt bij het bakken van de chips.

LED-verlichting bespaart elektriciteit
Om energie te besparen hebben we inmiddels in al onze productie- en verpakkingsruimtes LED-verlichting. PepsiCo is hiermee het eerste bedrijf dat op zo’n grote schaal LED-verlichting toepast in een productieomgeving. Zo besparen we evenveel energie als 100 huishoudens gemiddeld per jaar gebruiken.

Zo min mogelijk afval
PepsiCo probeert zo min mogelijk productafval en ander afval te produceren. We gebruiken voor al onze chipsdozen gerecycled karton en we scheiden de afvalstoffen op het moment dat ze ontstaan waardoor we het milieu zo min mogelijk belasten. Omdat de folie van de chipszakjes metaal bevat, kan het helaas niet bij het plastic afval. Gelukkig kunnen de verpakkingen wel volledig verband worden bij de afvalverbranding.