Hoe wordt Lay's chips gemaakt?

Speciale aardappels voor de Lay’s chips van PepsiCo
PepsiCo gebruikt twee speciale aardappelrassen om Lay’s chips te maken: Lady Rosetta en Saturna. De meeste aardappels die je in de winkel kunt kopen, zijn namelijk niet geschikt voor chips. Elke dag arriveren er vrachtwagens vol aardappels bij de fabriek. Maar pas als blijkt dat de kwaliteit van de aardappels goed is, worden ze tot chips verwerkt.

Van aardappel tot chips in 15 minuten
Het proces om van aardappels chips te maken duurt hooguit 15 minuten. Maar in die korte tijd krijgen de aardappels heel wat te verduren:

 • Sorteren en wassen:
  Bij binnenkomst in de fabriek worden de aardappels eerst nauwkeurig gesorteerd en gewassen. Voor 1 kg chips zijn ongeveer 3 á 4 aardappels nodig.
 • Schillen:
  Vervolgens worden de aardappels geschild in een grote ronddraaiende trommel met een rasp aan de binnenkant.
 • Controleren:
  Na het schillen worden de aardappels nog een keer gecontroleerd. Aardappels die niet aan de strenge kwaliteitseisen voldoen, worden er uitgehaald.
 • Snijden:
  De aardappels worden in hele dunne plakjes van ongeveer 1,3 millimeter gesneden. Dit gebeurt in grote draaiende trommels met aan de binnenkant vlijmscherpe mesjes.
 • Wassen:
  Via de lopende band gaan de plakjes vervolgens naar een waterbad waarin het zetmeel van de schijfjes wordt gewassen zodat ze niet aan elkaar gaan plakken in de oven.
 • Bakken:
  De aardappelschijfjes worden met een lopende band in een enorme oven geschoven die maar liefst 2.000 kg chips per uur kan bakken. In de oven worden ze 3 à 4 minuten op 180˚C gebakken in speciale zonnebloemolie. Lay’s gebruikt 100% zonnebloemolie die van nature rijk is aan onverzadigde vetten en daardoor beter voor je gezondheid dan andere olie.
 • Sorteren:
  De chips gaan verder via de lopende band naar de Optisorter. Dit apparaat bekijkt de chips en haalt alle chips met zwarte plekjes tussen de andere chips uit.
 • Op smaak brengen:
  Vervolgens komen de chips via een lopende band in ronddraaiende smaakstoftrommels terecht waar ze worden voorzien van zout, paprika of andere smaken.
 • Inpakken:
  Nadat de smaak is toegevoegd worden de chips automatisch gewogen en ingepakt. Daarbij wordt de zuurstof uit de zak verwijderd waardoor de chips langer vers en knapperig blijven. Ook de speciale folie zorgt ervoor dat de inhoud van de zak lekker en vers blijft.
 • Verpakt voor vervoer:
  De zakjes worden daarna in dozen verpakt en via een opvoerband naar de expeditieruimte getransporteerd.
 • Distributie:
  De dozen met chips worden op pallets gezet en in de vrachtwagen geladen en naar de distributiecentra van de supermarkten gebracht.

We houden de kwaliteit goed in de gaten
Tijdens de productie controleren we de kwaliteit van onze chips voortdurend. We doen dit door te proeven, te meten, te kijken en te wegen. Zowel mensen als apparatuur voeren deze controles uit. Ook kijken we goed naar waar de producten en grondstoffen vandaan komen. Met behulp van een codesysteem kan PepsiCo alles nagaan over het productieproces, bijvoorbeeld wanneer en door wie een product gemaakt is. Ook kunnen we controleren welke grondstoffen er gebruikt zijn. Als er iets mis gaat, kan PepsiCo deze producten aan de hand van de code gemakkelijk opsporen en het probleem verhelpen.